Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 125 ml mleka,
- 60 ml soku z cytryny,
- 55 g cukru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Sok z cytryny, cukier i szczyptę soli zmiksować i wstawić do lodówki. Mleko zagotować. Odstawić, żeby trochę przestygło. Żółtka miksować dolewając powoli jeszcze ciepłe mleko (niegorące!). Masę żółtkową wstawić na mały ogień i podgrzewać ciągle mieszając, tak by masa zgęstniała (nie gotować!). Następnie odstawić masę, żeby przestygła, a potem wstawić do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach chłodzenia obu mas ubić śmietanę kremówkę. Następnie wymieszać ją z masą cytrynową i żółtkową. Przelać całość do maszyny do lodów i dalej robić lody zgodnie z instrukcją do maszynki.
Brzmi super, spróbuję dzisiaj.