Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 mała cebula,
- 1 ziemniak,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki śmietany kremówki 30%,
- szczypta kolendry (jeśli ktoś lubi),
- sól,
- pieprz,
- chleb na grzanki.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oliwy. Ziemniaki i cukinie umyć. Obrane ziemniaki i nieobraną cukinię pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Smażyć wszystko 5 minut, po czym zalać bulionem. Gotować przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksować wszystko na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę i wymieszać.
Kromki chleba pokroić w kostkę i podpiec na patelni. Grzankami posypać zupę już na talerzach