Składniki na ciasto:
- 15 dag mielonych orzechów laskowych,
- 7 dag pełnoziarnistej mąki pszennej,
- 20 dag miodu,
- 6 jajek,
- sól,
- cynamon.
Składniki na nadzienie:
- 125 ml wody,
- 15 dag mielonych orzechów laskowych,
- 2 dag miodu,
- 4 listki żelatyny,
- 60ml rumu,
- 300ml kremówki.
Przygotowanie:
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Orzechy wymieszać z mąką. Ubić białka. Żółtka ze szczyptą soli, cynamonem i połową miodu ubić na kremową pianę. Wymieszać pianę białkową z żółtkową, dodać pozostałą część miodu, po czym połączyć z mąką i orzechami. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Dwie warstwy papieru do pieczenia o wymiarach 39x30cm posmarować równomiernie ciastem piec kolejno po sobie przez 10 minut. Ciasto odstawić do ostygnięcia, po czym zdjąć papier do pieczenia. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Na małym ogniu wymieszać wodę z miodem oraz orzechami laskowymi, krótko zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z rumem. Wycisnąć żelatynę i rozpuścić w ciepłej masie. Ubić kremówkę i połączyć z ostudzoną masą orzechową. Odstawić w chłodne miejsce. Kawałki ciasta pokroić na 6 równych pasków, każdy posmarować równomiernie kremem orzechowym. Układać jeden na drugim i odstawić w chłodne miejsce. Podawać pokrojone na kawałki.