Wszystkie produkty spożywcze przed włożeniem do zamrażarki trzeba szczelnie zamknąć w opakowaniu. W czym zamrażać?
Plastikowe pojemniki, torebki i itd. powinny być wyprodukowane z materiałów odpornych na działanie niskich temperatur.
Naczyń nie powinno się wypełniać po brzeg. Powinien zostać 1 cm przestrzeni od góry naczynia.
Pojemniki po np. twarogu, serach czy śmietanie można użyć do zamrażania tylko raz, ponieważ przy kilkukrotnym zamrażaniu takie opakowania stają się kruche i łamliwe.
Słoiki z zakrętkami (twist) można używać do zamrażania suchych składników, które nie zwiększają swojej objętości w czasie zamrażania. Trzeba pamiętać, aby produkty nie były wilgotne, ponieważ zamrożą się w bryłę.
Do zamrażania produktów w małych porcjach warto używać urządzeń do zgrzewania folii. Dobrze, jeśli takie urządzenie ma możliwość odsysania powietrza.
Niezależnie w jakim opakowaniu mrożone będą produkty należy każdą mrożonką oznakować nazwą i datą, kiedy była mrożona.