Składniki:
- 500ml lodów waniliowych,
- 3 duże pomarańcze,
- 100g pomarańczowego dżemu,
- 2 kieliszki likieru pomarańczowego,
- cukier,
- 2 białka,
- cukier puder.
Przygotowanie:
Lody przełożyć z zamrażalnika do lodówki, żeby trochę zmiękły. Pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Z wyciśniętych pomarańczy wyciąć błonki, tak żeby zostały miseczki ze skórki. Skórki gotować 30 minut, następnie przełożyć do zimnej wody, osuszyć i zamrozić. Sok pomarańczowy wymieszać z dżemem i zagotować. Średnio gęsty sos doprawić likierem oraz cukrem i schłodzić. Wyjęte z lodówki skórki napełnić lodami i zamrozić. Pianę z białek doprawić łyżką sosu pomarańczowego i cukrem pudrem, a następnie ułożyć na pomarańczach. Owoce włożyć do piekarnika 250 stopni i podpiekać 2 minuty, aż piana nabierze złotej barwy. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.