Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- 120g cukru,
- 120g mąki,
- 20g kakao.
Składniki na krem pistacjowy:
- 250ml mleka,
- 60g cukru,
- 100g drobno pokrojonych pistacji,
- 5 listków żelatyny,
- 1 żółtko,
- 250ml kremówki.
Składniki na krem czekoladowy:
- 250ml mleka,
- 30g cukru,
- 4 listki żelatyny,
- 2 żółtka,
- 120g czekolady,
- 1 łyżeczka rumu,
- 250ml kremówki.
Dodatki:sól, cukier waniliowy, cytryna, rum, cukier.
Przygotowanie:
Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Jajka ubijać z cukrem nad parą wodną. Dodać szczyptę soli, skórkę z cytryny, cukier waniliowy. Ubijać dopóki masa nie ostygnie. Wymieszać z mąką. Blachę wyłożyć pergaminem. Rozsmarować 2/3 masy, resztę wymieszać z kakao i rękawem cukierniczym nanosić na jasną masę ukośne pasy. Piec 8 minut, po czym wyłożyć na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem.
Krem pistacjowy: Żelatynę namoczyć w wodzie. Kremówkę ubić. Mleko zagotować z cukrem i pistacjami. Zostawić do ostygnięcia. Do mieszanki dodać wyciśniętą żelatynę oraz żółtko. Mieszać aż będzie zimne. Połączyć z ubita śmietaną.
Krem czekoladowy: Mleko zagotować z rumem i cukrem, dodać posiekaną czekoladę. Jak się rozpuści dodać żelatynę i żółtko. Na koniec wymieszać z bitą śmietaną.
Podłużną formę wyłożyć folią aluminiową. Włożyć biszkopt, odkroić wystające części. Skropić niewielką ilością rumu. Do połowy napełnić kremem czekoladowym, na kremie ułożyć skrawki biszkopta. Następnie wyłożyć krem pistacjowy i ułożyć pozostałe skrawki biszkopta. Całość zostawić w lodówce. Przed podaniem obrócić foremkę, zdjąć folię i kroić na kawałki.