• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciasta  /  10/10/2011

Savarin

by Magda

Składniki:

  • 15g drożdży,
  • 350g mąki krupczatki,
  • 6 łyżek mleka,
  • 150g miękkiego masła,
  • 40g cukru,
  • pół łyżeczki tartej skórki,
  • 4 jajka,
  • 250ml soku pomarańczowego,
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Dodać troszkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, jajka i skórkę cytrynową, zagnieść. Okrągłą formę z dużą tuleją w środku wysmarować tłuszczem. Ciasto zagnieść i włożyć do formy. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 210 stopniach przez 30 minut. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć z formy i formę umyć. Następnie 125ml soku pomarańczowego wymieszać z likierem i wlać do formy. Włożyć do niej ostudzone ciasto i polać resztą soku. Savarin odstawić na 3 godziny do nasączenia.

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Rogaliki waniliowo-migdałowe
Świąteczny keks

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij