Składniki:
- 15g drożdży,
- 350g mąki krupczatki,
- 6 łyżek mleka,
- 150g miękkiego masła,
- 40g cukru,
- pół łyżeczki tartej skórki,
- 4 jajka,
- 250ml soku pomarańczowego,
- 3 łyżki likieru pomarańczowego.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Dodać troszkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, jajka i skórkę cytrynową, zagnieść. Okrągłą formę z dużą tuleją w środku wysmarować tłuszczem. Ciasto zagnieść i włożyć do formy. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 210 stopniach przez 30 minut. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć z formy i formę umyć. Następnie 125ml soku pomarańczowego wymieszać z likierem i wlać do formy. Włożyć do niej ostudzone ciasto i polać resztą soku. Savarin odstawić na 3 godziny do nasączenia.