Składniki:
- 50 dag mąki,
- 20 g drożdży,
- 1/2 szkl. cukru +
- 1 szkl. mleka,
- 1/4 szkl. oleju,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 5 jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki cukru.
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 lub 2 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z odrobiną cukru, mleka i mąki. Odstawić aż drożdże ruszą. Pozostałe składniki wymieszać i z zaczynem zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Ciasto srożdżowe rozwałkować, pokroić na trójkąty, na każdym układać po 2-3 ósemki jabłek i zawijać w rogale. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Odstawić do ostygnięcia.
Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem na gładki lukier. Polać nim ostudzone rogale.
Wspaniale wyglądają,zapisuję 🙂