Składniki na łazanki:
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 200 g mąki.
Składniki na masę makową:
- 25 dag maku,
- 200 ml wody,
- 200 ml mleka,
- 2 łyżki miodu,
- opakowanie cukru waniliowego,
- bakalie (skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki, daktyle, itd).
Przygotowanie:
Z jajek, mąki i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto (jak na makaron). Następnie rozwałkować na grubość 1 mm i pokroić w 1 cm kwadraty.
Mleko z wodą zagotować i wrzucić do niej mak. Odstawić na 15 minut, żeby się zaparzył. Następnie mak zmielić. Bakalie pokroić. Wymieszać mak z miodem, cukrem waniliowym i bakaliami. W razie potrzeby można jeszcze dosłodzić.
Łazanki ugotować i odcedzić. Następnie wymieszać z masą makową.