Przepis z http://www.mojewypieki.com/przepis/pralinki-tiramisu.
Składniki:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki alkoholu,
- 140 g biszkoptów,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- kakao do obtoczenia.
Przygotowanie:
Kawę zalać 6 łyżkami wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Biszkopty zmielić na proszek. Ostudzoną kawę wymieszać z alkoholem i biszkoptami. Odstawić na 20 minut. Mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy wymieszać mikserem. Następnie dodać masę biszkoptową i dobrze wymieszać. Gotową masę odstawić na kilka godzin do lodówki (u mnie wystarczyły 2). Z zimnej masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w kakao. Ponownie odstawić do lodówki.