• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciastka, Desery  /  22/10/2013

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)

by Magda

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.

Składniki:

  • sok i skórka z 1 małej pomarańczy,
  • sok pomarańczowy z kartonika,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • 1 l oleju rzepakowego (do smażenia w garnku o średnicy nie większej niż 20 cm).

Składniki na lukier:

  • 120 g cukru pudru,
  • ok. 30-40 ml soku pomarańczowego,
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy.

Przygotowanie:
Z jednej małej pomarańczy otrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok. Sok ze świeżej pomarańczy uzupełnić sokiem z kartonika (tak by było razem 220 ml).
220 ml soku z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotować w większym garnku. Następnie wsypać mąkę i energicznie mieszając twardą łopatką, parzyć przez mniej więcej 1 minutę. Ciasto wyjąć z garnka i wystudzić.
Stopniowo dodawać jajka, miksując ciasto mikserem.
Papier do pieczenia pociąć na kwadraty wielkości 10 x 10 cm. Na pojedyncze kawałki papieru do pieczenia szprycować (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta.
Do garnka nalać oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzać do temperatury około 160-170°C.
W gorącym oleju umieszczać wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, wtedy należy go usunąć). Wianuszki smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone wianuszki wyciągnąć na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.
Wszystkie składniki na lukier razem połączyć. Jeszcze gorące wianuszki zamaczać w lukrze i odstawiać.

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Ptysie z kremem czekoladowym
Drożdżowe racuchy z jabłkami

3 comments

  • monikacookies
    03/04/2015

    wszystko fajnie, ale wycisniecie tego ciasta z rekawa graniczy z cudem….:P

    Reply
    • mmagdaz
      10/04/2015

      Rzeczywiście trzeba trochę się wysilić, żeby wycisnąć,ale warto 🙂 Jeśli jest problem z wyciśnięciem od razu grubego wianuszka, można wyciskać cienki kilka razy, warstwa na warstwie. Ostatecznie będzie gruby 🙂

      Reply
  • Shiral
    22/10/2013

    Pysznie wyglądają te wianuszki!

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij