Składniki:
-
- 2 filety z łososia po ok. 150 g,
- 1/2 cytryny,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka posiekanego koperku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Filety z łososia doprawić solą i pieprzem. Łososia ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i parować ok. 15-20 minut. Skórkę z cytryny zetrzeć i wymieszamy z wyciśniętym z 1/2 cytryny sokiem. Dodać jogurt, musztardę i całość zmiksować. Stopniowo dolać oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Na koniec dodać drobno posiekany rozmaryn i koperek oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Łososia podawać polanego sosem.