Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 4 marchewki,
- 1 pietruszka korzeń,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- pół małego selera,
- 3 jajka,
- 4 ogórki kiszone,
- puszka groszku zielonego,
- 1 jabłko,
- mały słoiczek majonezu,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- kilka pomidorów.
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Ogórki kiszone i jabłko obrać ze skórki. Ostudzone warzywa obrać i pokroić w kostkę, podobnie jajka, ogórki i jabłko. Groszek odcedzić, natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec wymieszać sałatkę z majonezem.
Pomidory umyć. Odciąć z nich wierzchołki i łyżką wydrążyć środek. Pomidory ustawić odciętą stroną do dołu i odstawić na chwilę by resztki soku ściekły.
Tak przygotowane pomidory wypełnić sałatką jarzynową i przykryć odkrojonymi wierzchołkami.