Składniki:
- bakłażan,
- mała cebula,
- 60 ml oliwy z oliwek,
- 60ml przecieru pomidorowego,
- kulka mozzarelli,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Umytego bakłażana pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. Ułożyć na tacy i posolić. Odstawić na 40 minut. Następnie plastry bakłażana opłukać i osuszyć. W międzyczasie cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Razem zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Następnie dodać przecier i bazylię. Posolić do smaku. Dusić ok. 15 minut. Plastry bakłażana podsmażyć z obu stron na półtwardo. Następnie ułożyć je w jednej warstwie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Każdy plaster posmarować sosem pomidorowym i położyć na nim plaster mozzarelli. Zapiekać w 180 stopniach ok. 10 minut.