Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wołowego,
- mała puszka pomidorów,
- 20 dag czerwonej fasoli z puszki,
- 10 dag fasoli z puszki,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka chili w proszku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w malutką kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę, następnie dodać posiekany czosnek, chili i oregano. Wymieszać i 1 minutę dusić razem, po czym dodać mielone mięso. Smażyć aż całe mięso się zrumieni. Dodać sos sojowy i cukier. Następnie dodać pomidory z zalewą, doprawić solą i pieprzem i dusić wszystko ok. 20 minut na średnim ogniu. Paprykę pokroić w kostkę i dodać na patelnię, dusić kolejne 10 minut. Fasolę odsączyć i przepłukać wodą. Dodać do potrawy i dusić jeszcze 3 minuty. Pod koniec dodać trochę wody (ok. pół szklanki) tak by zrobiło się trochę sosu. Chili con carne gotowe.