• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Makowiec

Makowiec
Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 250 ml letniego mleka,
  • 25 g drożdży,
  • 60 g cukru,
  • 60 g masła,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka soli.
  • 30 dag masy makowej.

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i mleka. Odstawić, żeby ruszyły. Następnie z rozczynu, reszty cukru, mleka, jajek, soli i mąki zagnieść ciasto. Na koniec dodać roztopione masło. Zagniatać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Odstawić na wyrośnięcia.
WYrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (30x40cm). Posmarować masą makową i zwinąć. Końce zlepić. Odstawić  znowu do wyrośnięcia.  Piec w 200 spniach ok. godzinę.

Zobacz wpisy

Łazanki z makiem
Biało-czarna babka piaskowa

1 comment

  • Kulinarne Inspiracje
    1 lutego 2014

    Uwielbiam makowce!

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij