Składniki:
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 85g cukru,
- 90g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 150g dżemu z malin,
- 300g truskawek,
- 2 banany,
- 4 łyżki soku z pomarańczy,
- 250ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki płatków migdałów.
Przygotowanie:
W trakcie ubijania białą z solą na sztywną pianę stopniowo dodawać cukier. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Żółtka wymieszać z 2 łyżkami wody. Żółtka i mąkę dodać do piany i ostrożnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę z pergaminem i piec w 225 stopniach przez 8-10 minut. Dobrze upieczone ciasto będzie pulchne, ale nie wilgotne. Ciasto wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną cukrem waniliowym. Papier nawilżyć i zdjąć. Ciasto posmarować dżemem i zwinąć. Umyte truskawki przekroić na pół, banany pokroić na plasterki i namoczyć w soku z pomarańczy. Schłodzoną roladę przybrać bitą śmietaną, owocami i migdałami.