• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Strucla makowa

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki krupczatki,
  • 30g drożdży,
  • 250ml letniego mleka,
  • 60g masła,
  • 60g cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 300g mielonego maku,
  • 500ml mleka,
  • 40g mąki ziemniaczanej,
  • 1 żółtko,
  • 100g cukru,
  • 30g masła.

Składniki na dekoracje:

  • 100g marmolady morelowej lub pomarańczowej,
  • 4 łyżki rumu,
  • 100g cukru pudru,
  • płatki migdałowe.

Przygotowanie:
Ciasto: drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, dodać trochę mąki. Odstawić na chwilę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto drożdżowe. Pozostawić do wyrośnięcia.
Nadzienie: mak zagotować w 2/3 ilości mleka, odstawić na 10 minut. Resztę mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną, żółtkiem, cukrem i masłem. Dodać do maku i zagotować. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40cm. Posmarować ciepłą masą makową, dłuższe boki zwinąć do środka. Struclę pozostawić do wyrośnięcia. Piec najpierw w temperaturze 220 stopni przez 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec 50 minut. Marmoladę wraz z rumem zagotować, przecedzić i posmarować nią jeszcze gorące ciasto. Oprószyć cukrem pudrem i posypać migdałami.

Zobacz wpisy

Ogórki konserwowe
Muffiny pomarańczowe

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij