Składniki na ciasto:
- 500g mąki krupczatki,
- 30g drożdży,
- 250ml letniego mleka,
- 60g masła,
- 60g cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 300g mielonego maku,
- 500ml mleka,
- 40g mąki ziemniaczanej,
- 1 żółtko,
- 100g cukru,
- 30g masła.
Składniki na dekoracje:
- 100g marmolady morelowej lub pomarańczowej,
- 4 łyżki rumu,
- 100g cukru pudru,
- płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Ciasto: drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, dodać trochę mąki. Odstawić na chwilę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto drożdżowe. Pozostawić do wyrośnięcia.
Nadzienie: mak zagotować w 2/3 ilości mleka, odstawić na 10 minut. Resztę mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną, żółtkiem, cukrem i masłem. Dodać do maku i zagotować. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40cm. Posmarować ciepłą masą makową, dłuższe boki zwinąć do środka. Struclę pozostawić do wyrośnięcia. Piec najpierw w temperaturze 220 stopni przez 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec 50 minut. Marmoladę wraz z rumem zagotować, przecedzić i posmarować nią jeszcze gorące ciasto. Oprószyć cukrem pudrem i posypać migdałami.