Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego,
- 2 białka,
- 150 ml mleka,
- 1 papryczka chili, umyta, posiekana
- 1 tabliczka czekolady deserowej, podzielonej na kawałki,
- 0,5 l oleju słonecznikowego.
Farsz:
- 200-250 g orzechów włoskich, posiekanych,
- 100 g suszonej żurawiny, posiekanej,
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 żółtka.
Przygotowanie:
Orzechy włoskie i żurawinę posiekać. Kilka orzechów i niewielką ilość żurawiny odłożyć do dekoracji. Posiekane orzechy i żurawinę przełożyć do naczynia. Dodać 2-3 łyżki cukru trzcinowego oraz 2 żółtka, następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto francuskie rozwałkować możliwie jak najcieniej. Następnie pokroić na prostokątne paski. Na każdy pasek nałożyć łyżkę farszu, następnie zawijać sajgonki.
Końce zawiniętych sajgonek posmarować białkiem i dokładnie skleić ciasto, tak aby farsz nie miał możliwości wypłynąć. Sajgonki wstawić do lodówki na 15-20 minut. Mleko w tym czasie zagotować. Posiekaną papryczkę chili dodać do gotującego się mleka, gotować 1-2 minuty. Następnie mleko odcedzić, tak aby nie było w nim papryczki.
Czekoladę deserową rozpuścić w gorącym mleku. Dokładnie mieszać do momentu uzyskania gładkiego sosu.
W garnku rozgrzać olej. Smażymy w nim sajgonki na złoty kolor.
Wysmażone sajgonki wyjąć na papierowy ręcznik, odsączyć je z tłuszczu. Podawać z sosem i udekorowane pozstałymi bakaliami.