• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Sajgonki z ciasta francuskiego

sajgonki

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego,
  • 2 białka,
  • 150 ml mleka,
  • 1 papryczka chili, umyta, posiekana
  • 1 tabliczka czekolady deserowej, podzielonej na kawałki,
  • 0,5 l oleju słonecznikowego.

Farsz:

  • 200-250 g orzechów włoskich, posiekanych,
  • 100 g suszonej żurawiny, posiekanej,
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 żółtka.


Przygotowanie:

Orzechy włoskie i żurawinę posiekać. Kilka orzechów i niewielką ilość żurawiny odłożyć do dekoracji. Posiekane orzechy i żurawinę przełożyć do naczynia. Dodać 2-3 łyżki cukru trzcinowego oraz 2 żółtka, następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto francuskie rozwałkować możliwie jak najcieniej. Następnie pokroić na prostokątne paski. Na każdy pasek nałożyć łyżkę farszu, następnie zawijać sajgonki.
Końce zawiniętych sajgonek posmarować białkiem i dokładnie skleić ciasto, tak aby farsz nie miał możliwości wypłynąć. Sajgonki wstawić do lodówki na 15-20 minut. Mleko w tym czasie zagotować. Posiekaną papryczkę chili dodać do gotującego się mleka, gotować 1-2 minuty. Następnie mleko odcedzić, tak aby nie było w nim papryczki.
Czekoladę deserową rozpuścić w gorącym mleku. Dokładnie mieszać do momentu uzyskania gładkiego sosu.
W garnku rozgrzać olej. Smażymy w nim sajgonki na złoty kolor.
Wysmażone sajgonki wyjąć na papierowy ręcznik, odsączyć je z tłuszczu. Podawać z sosem i udekorowane pozstałymi bakaliami.

Zobacz wpisy

Sałatka z gruszką i kozim serem
Chleb z pestkami dyni (z automatu)

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij