Składniki:
- 4 jajka,
- 50g cukru,
- szczypta soli,
- 60g mąki,
- trochę masła,
- 200g dżemu truskawkowego.
Krem:
- 4 listki żelatyny,
- 250ml mleka,
- 2 jajka,
- 1 laska wanilii,
- 100g cukru,
- 250ml śmietany 27-36%.
Do przybrania:
- 75g dżemu morelowego,
- 4 łyżki koniaku,
- 125ml śmietanki 27-36%,
- wisienki.
Przygotowanie:
Z jajek, cukru, soli i mąki przyrządzić ciasto biszkoptowe. Upiec płaski biszkopt na blasze o wymiarach 20x25cm. Jeszcze ciepły biszkopt posmarować dżemem i zwinąć. Roladę pokroić w plastry 7mm. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować z przekrojoną laską wanilii. Żelatynę osączoną z wody , dodać do mleka, wymieszać i odstawić do schłodzenia. Jajka ubić z cukrem. Śmietankę ubić na sztywno. Masę jajeczną i bitą śmietanę dodać do mleka z żelatyną kiedy zacznie gęstnieć. Formę lub okrągłą salaterkę wyłożyć kawałkami rolady biszkoptowej. Środek wypełnić kremem, wierzch przykryć roladkami i odstawić do schłodzenia. Odwrócić naczynie do góry dnem i wyłożyć deser na talerz. Podgrzanym dżemem wymieszanym z koniakiem posmarować deser i udekorować.