Składniki:
- 1 karp (około 1,5 kg),
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- puszka kukurydzy,
- puszka zielonego groszku,
- 1 łyżka cukru,
- 6 łyżeczek żelatyny,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Karpia umyć, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i odstawić. Warzywa obrać i gotować w 1 litrze osolonej wody przez pół godziny. Następnie wyjąć ugotowane warzywa. Do wywaru dodać 1 łyżeczkę soli i cukier, następnie włożyć do niego kwałki karpia. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 25 minut.
Ugotowną rybę wyjąć i obrać z ości. Groszek i kukurydzę odcedzić. Do ciepłego wywaru dodać namoczoną w odrobinie zimnej wody żelatynę. Doprawić wywar solą i pieprzem.
W foremkach układać rybę, obok niej groszek, kukurydzę i pokrojoną ugotowaną marchewkę. Delikatnie zalać wywarem z żelatyną i odstawić do zastygnięcia.
Podawać z sokiem z cytryny lub octem.