Składniki:
- 750g rabarbaru,
- 125ml białego wina,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 200g cukru,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 100g truskawek,
- 175g chudego jogurtu,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 250ml kremówki.
Przygotowanie:
Rabarbar opłukać, pokroić na małe kawałki. Gotować z cukrem waniliowym na małym ogniu do miękkości. Zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w puree. Posłodzić, doprawić do smaku winem i sokiem z cytryny, odstawić do wystudzenia. Truskawki opłukać, osuszyć i przekroić na pół. Udekorować nimi puree na krótko przed zastygnięciem, tak żeby truskawki było widać na wierzchu. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Kremówkę ubić i wymieszać z jogurtem. Kremem przybrać puree.