Składniki:
- 500 ml wódki (można mniej lub więcej w zależności od upodobań),
- duża puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Przygotowanie:
Nieotwartą puszkę mleka słodzonego gotować 2,5 godziny, zostawić w wodzie do ostygnięcia. Kawę rozpuścić w odrobinie wody i wymieszać z ostudzoną masą z puszki. Następnie dolać alkohol oraz mleko niesłodzone i dokładnie zmiksować. Przelać w butelki i odstawić na 3 dni do przegryzienia się smaków.
Właśnie zrobiłem likier podobnie , mając przed soba do testów porównawczych oryginał… myślałem że róznica bedzie znaczna jesli nie uzyje mleka skondensowanego nieslodzonego i gotowanego przez dwie godziny. Uzylem skondensowanego ale bez gotowania .Według mnie napój wyszedł bardzo podobny do oryginału , według mojej receptury najistotniejszym dla smaku bedzie …uwaga….aromat waniliowy /lub wanilinowy w plynie niewielka ilosc ale zmienia kolosalnie aromat na taki jaki Baileys ma w oryginale .
blogmama.pl pisze:Pięknie wygląda. Zdjęcie bardzo zachęca do zieoibnra takiego likieru Kto wie, może dzisiejsze popołudnie właśnie odbędzie się pod hasłem moc kawy Jestem pasjonatką, wszystkiego co wiąże się z kawą