Składniki:
- 20 dag masła,
- 6 dag cukru pudru,
- 8 jajek,
- 18 dag cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 30 dag maku,
- 15 dag orzechów laskowych,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- cukier puder do posypania babki,
- masło+bułka tarta do posmarowania foremki.
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Ciepłe masło ucierać z cukrem pudrem, łyżeczką cukru waniliowego, szczyptą soli i odrobiną cynamonu. W trakcie ucierania dodawać kolejno żółtka. Pianę z białek ubić i wmieszać do masy z żółtkami. Dodać mak i orzechy. Napełnić foremkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec w 170 stopniach przez 70 minut. Przed podaniem babkę posypać cukrem pudrem.