Składniki:
- 250g miękkiego masła,
- 250g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 6 jajek,
- 350g mąki krupczatki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 400g rodzynek,
- 100g soku z cytryny,
- 50+100g migdałów,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki rumu.
Przygotowanie:
W trakcie ucierania masła, cukru i soli dodawać kolejno jajka. Z mąki, proszku do pieczenia, rodzynek i soku z cytryny wyrobić ciasto. Następnie stopniowo dodawać do ciasta krem jajeczny. Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec w 175 stopniach przez 60-80 minut. Sprawdzać czy babka jest upieczone przez nakłucie patyczkiem. Jeśli ciasto się nie przyklei do patyczka to znaczy, że gotowe. Jeszcze ciepłą babkę posypać cukrem pudrem i pokropić rumem.