Przepis pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/banany/ciasto_z_bananami/przepis.html
Składniki:
- 200 g miękkiego masła,
- 300 g bananów,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 250 g mąki pszennej,
- 55 g gorzkiego kakao,
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 200 g cukru pudru,
- 3 jajka.
Przygotowanie:
Obrane banany zmiksować blenderem razem z jogurtem naturalnym. W misce wymieszać przesianą mąkę z kakao, sodą, solą i cynamonem. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając na wysokich obrotach. Dodać połowę mieszanki mąki wraz z dodatkami, zmiksować na małych obrotach na jednolitą masę. Następnie zmiksować z masą bananowo-jogurtową, a na koniec z drugą połową mąki. Masę wyłożyć do keksówki i piec w 180 stopniach ok. godzinę (do suchego patyczka). Odstawić do wystygnięcia.