Składniki:
- 40 dag mąki pszennej,
- 10 dag cukru,
- 10 dag masła,
- 4 jajka,
- 125 ml mleka,
- 35g drożdży,
- szczypta soli,
- aromat cytrynowy,
- 25 dag kandyzowanych owoców.
Przygotowanie:
Drożdże, letnie mleko, łyżeczkę cukru i odrobinę mąki wymieszać i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Blachę o wymiarach ok. 20×15 wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, jajka, aromat i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić na jednolite gładkie ciasto (najwygodniej robotem). Na koniec dodać stopione masło i dalej wyrobić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Następnie dodać owoce kandyzowane i wmieszać je w wyrośnięte ciasto. Przełożyć ciasto na blachę i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Piec ok. 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy w środku jest upieczone.