Składniki:
- 500g + 20g mąki pszennej,
- 220 ml mleka,
- 25g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- 25g cukru,
- szczypta soli,
- 25g+275g masła.
Przygotowanie:
275g miękkiego masła i 20g mąki wymieszać na gładką masę. Następnie rozłożyć masę na papierze do pieczenia i uformować w cienki kwadrat. Wstawić na 10 minut do lodówki.
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i wymieszać z ciepłym mlekiem. Odstawić rozczyn.
W misce wymieszać 500g mąki, resztę cukru i sól. Dodać rozczyn, jajko i 25g miękkiego masła. Wyrobić ciasto na gładką masę. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować równomiernie w kształt kwadratu. Na środku położyć kwadrat z masła, złożyć rogi ciasta do środka tak aby zakryć masło. Następnie złożyć ciasto na 3 i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie schłodzone ciasto rozwałkować, ponownie złożyć na 3 i wstawić do lodówki. Potem powtórzyć jeszcze 2 razy taką operację. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć trójkąty. Każdy trójkąt zwinąć w rulon i ułożyć gotowe rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 195 stopni i piec rogaliki 12 minut.