Składniki:
- 250ml ciepłego mleka,
- 25g świeżych drożdzy,
- 500g mąki pszennej,
- 150g cukru,
- 4 żółtka,
- 50g masła,
- szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
- 150g mąki pszennej,
- 100g cukru,
- 100g masła.
Dodatkowo 500g śliwek.
Przygotowanie:
Wszystkie produkty powinny być wtemperaturze pokojowej. Na początek trzeba zrobić rozczyn, czyli wymieszać ciepłe mleko z drożdżami, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, aż drożdze się rozpusczą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciełe miejsce na 20 minut.
Do większej miski dodać pozostałą mąke, cukier, miękkie masło, żółtka i szczyptę soli. Na koniec dodac rozczyn i wyrabiac mikserem około 5 minut. Gładkie jednolite ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Śliwki umyć i pokroić na połówki usuwając pestkę.
150g mąki, 100g cukru i miekkiego masła zagnieść na kruszonkę.
Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyrośnięte ciasto drożdżowe ułożyć w tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki śliwek, a na wierzch wysypać kruszonkę.
Odstawić tortownicę z ciastem na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe).