• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciasta  /  26/05/2023

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

by Magda

Składniki:

  • 250ml ciepłego mleka,
  • 25g świeżych drożdzy,
  • 500g mąki pszennej,
  • 150g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 50g masła,
  • szczypta soli.

Składniki na kruszonkę:

  • 150g mąki pszennej,
  • 100g cukru,
  • 100g masła.

Dodatkowo 500g śliwek.

Przygotowanie:

Wszystkie produkty powinny być wtemperaturze pokojowej. Na początek trzeba zrobić rozczyn, czyli wymieszać ciepłe mleko z drożdżami, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, aż drożdze się rozpusczą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciełe miejsce na 20 minut.

Do większej miski dodać pozostałą mąke, cukier, miękkie masło, żółtka i szczyptę soli. Na koniec dodac rozczyn i wyrabiac mikserem około 5 minut. Gładkie jednolite ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Śliwki umyć i pokroić na połówki usuwając pestkę.
150g mąki, 100g cukru i miekkiego masła zagnieść na kruszonkę.

Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyrośnięte ciasto drożdżowe ułożyć w tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki śliwek, a na wierzch wysypać kruszonkę.

Odstawić tortownicę z ciastem na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe).

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Pizza z szynką i mozarellą
Pasta jajeczna z rzodkiewką i ogórkiem

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij