• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciasta  /  27/09/2011

Ciasto z porzeczkami

by Magda

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki,
  • 100g masła,
  • 1 jajko,
  • 100g cukru.

Składniki na nadzienie:

  • 500g porzeczek + 2 łyżki cukru,
  • 200g dżemu porzeczkowego + 4 łyżki rumu,
  • 3 białka + 150g cukru pudru.

Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić i jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować na 2 okrągłe placki. Widelcem ponakłuwać i upiec (w 200 stopniach przez 20 minut). Porzeczki wymieszać z cukrem i gotować na średnim ogniu 5 minut, a następnie przełożyć na sitko i osączyć. Dżem wymieszać z rumem i posmarować jeszcze ciepłe placki. Na jednym spodzie ułożyć porzeczki i przykryć drugim plackiem. Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę i wyłożyć na wierzch placka. Piec 5 minut, dopóki brzegi piany nabiorą złotego koloru.

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Babka marmurkowa
Rogaliki waniliowo-migdałowe

1 comment

  • kuchnie świata blog
    26/04/2015

    Bardzo fajny przepis. Chyba, że zabieram się do działania! Trzymajcie kciuki! 🙂

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij