• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciasta  /  17/07/2011

Jabłecznik

by Magda

Składniki:

  • 100g+1 łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 150g cukru,
  • 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny,
  • 20g tartych orzechów laskowych,
  • 100g gotowanych ziemniaków,
  • 250g+3 łyżki kaszy manny,
  • 15g proszku do pieczenia,
  • 250g jabłek,
  • 50g rodzynek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 100g marmolady porzeczkowej.

Przygotowanie:
Jajko, 100g masła, sól, cukier i skórkę z cytryny utrzeć na krem. Dodać orzechy oraz drobno starte ziemniaki i wymieszać. 250g manny wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do kremu, nie przestając mieszać. 2/3 ciasta włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 24 cm. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki, które rozłożyć na cieście. Wierzch ciasta posmarować marmoladą oraz posypać rodzynkami i cynamonem. Pozostałe ciasto wyrobić z łyżką masła i 3 łyżkami kaszy manny. Otrzymaną kruszonką posypać jabłecznik. Piec w 200 stopniach przez 45 minut.

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Kruszonka z owocami
Babeczki z masą orzechową

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij