• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciasta  /  21/12/2013

Keks

by Magda

Keks
Składniki:

  • 150 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 150 g margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 180 g bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, figi, daktyle),
  • cukier puder.

Przygotowanie:
Bakalie pokroić na mnniejsze kawałki i delikatnie obtoczyć w mące. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie.
Keksówkę o długości ok. 20cm posmarować masłem i obsypaćmąką. Wyłożyć do niej ciasto. Piec przez ok. godzinę w 180 stopniach.
Zostawić ciasto w formie, żeby trochę ostygło, potem wyjąć i ułożyć na kratce do całkowitego ostudzenia.
Na koniec ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru pudru i wody i polukrować ciasto.

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Prosty mus czekoladowy
Śledź w oleju

1 comment

  • Magda C.
    21/12/2013

    Bardzo lubię keks, Twój wygląda wspaniale 🙂

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij