Składniki:
- 500g miodu,
- 250g cukru,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 125g masła,
- 90dag mąki,
- 2 opakowania proszku do pieczenia piernika
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- 125g pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej,
- 10g przypraw do piernika,
- 300g migdałów,
- 100g kandyzowanych czereśni.
Przygotowanie:
Miód, cukier, sól oraz masło wymieszać i podgrzać, aż cukier się rozpuści. Przyprawy do piernika i proszek do pieczenia wymieszać z mą
ką
. Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Masę migdałową wymieszać z mąką. Dodać migdały, skórkę cytrynową
oraz jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną
tłuszczem. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Na cieście ułożyć migdały i czereśnie. Piec w 200 stopniach przez 35 minut. Ostudzić i pokroić na kawałki. Poszczególne kawałki wsadzić do kamionkowego naczynia. Odstawić w chłodne miejsce na jakiś czas.