Składniki:
- 600g mąki,
- 42g drożdży,
- 100g+4 łyżki cukru,
- 250ml letniego mleka,
- 125g+50g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- szczypta kardamonu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej,
- 250g rodzynek,
- 100g posiekanych migdałów.
Przygotowanie:
Do maki dodać rozkruszone drożdże, 100g cukru, polać letnim mlekiem i wymieszać, aż się drożdże rozpuszczą. Następnie dodać 125g masła, jajka, sól i przyprawy. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie łatwo odchodziło od miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić, żeby wyrosło. Dodać rodzynki, skórkę i migdały. Ciasto ponownie zagnieść i uformować z niego podłużną struclę. Na całej długości zrobić dłonią wgłębienie na środku strucli. Piec 35-40 minut w 200 stopniach.