Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki,
- 1/2 kostki margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki powideł śliwkowych,
- 3 łyżki kakao,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodawać kolejno mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika. Dokładnie zmiksować. Następnie dodać margarynęubijając dalej. Na koniec dodać powidła i dobrze wymieszać.
Przelać ciasto do natłuszczonej iposypanej mąką foremki (keksówkaok 25 cm). Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Odstawić do ostudzenia. Ciasto można podawać polukrowane lub posypane cukrem pudrem.