• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciasta  /  15/01/2013

Rolada orzechowa

by Magda

Składniki na ciasto:

  • 6dag mąki tortowej,
  • 5dag posiekanych orzechów laskowych,
  • 5 jajek,
  • 8dag cukru.

Składniki na masę kremową:

  • 190ml mleka,
  • 15dag cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2dag budyniu waniliowego,
  • 1 żółtko,
  • 60ml wody,
  • 10dag tłuszczu kokosowego,
  • 20dag masła,
  • 5dag cukru pudru,
  • 10dag orzechów włoskich.

Dodatki: sól, cukier, cukier waniliowy, cynamon, rum.

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z orzechami. Żółtka z 1/3 ilości cukru, szczyptą soli, łyżeczką cukru waniliowego i odrobiną cynamonu ucierać na krem. Pozostały cukier ubić z białkami na pianę. Masę żółtkową wymieszać z mąką a potem delikatnie wmieszać pianę z białek. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w 200 stopniach przez 12 minut. Biszkopt po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wyłożyć na ściereczkę.
125ml mleka wraz z połową cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli zagotować. Pozostałe mleko, proszek budyniowy i żółtka utrzeć na gładko i dodać zagotowane wcześniej mleko. Gotować wszystko przez kilkanaście sekund stale mieszając. Tak powstały krem wymieszać z reszta cukru i tłuszczem kokosowym, aż do wystygnięcia. Wodę zagotować z cukrem pudrem, dodając orzechy włoskie. Po wystygnięciu utrzeć masę z masłem i rumem. Biszkopt posmarować kremem i zawinąć. Gdy ostygnie kroić w poprzek i podawać.

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Sernik na zimno z serków Danio
Krokant

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij