Składniki na ciasto:
- 6dag mąki tortowej,
- 5dag posiekanych orzechów laskowych,
- 5 jajek,
- 8dag cukru.
Składniki na masę kremową:
- 190ml mleka,
- 15dag cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2dag budyniu waniliowego,
- 1 żółtko,
- 60ml wody,
- 10dag tłuszczu kokosowego,
- 20dag masła,
- 5dag cukru pudru,
- 10dag orzechów włoskich.
Dodatki: sól, cukier, cukier waniliowy, cynamon, rum.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z orzechami. Żółtka z 1/3 ilości cukru, szczyptą soli, łyżeczką cukru waniliowego i odrobiną cynamonu ucierać na krem. Pozostały cukier ubić z białkami na pianę. Masę żółtkową wymieszać z mąką a potem delikatnie wmieszać pianę z białek. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w 200 stopniach przez 12 minut. Biszkopt po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wyłożyć na ściereczkę.
125ml mleka wraz z połową cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli zagotować. Pozostałe mleko, proszek budyniowy i żółtka utrzeć na gładko i dodać zagotowane wcześniej mleko. Gotować wszystko przez kilkanaście sekund stale mieszając. Tak powstały krem wymieszać z reszta cukru i tłuszczem kokosowym, aż do wystygnięcia. Wodę zagotować z cukrem pudrem, dodając orzechy włoskie. Po wystygnięciu utrzeć masę z masłem i rumem. Biszkopt posmarować kremem i zawinąć. Gdy ostygnie kroić w poprzek i podawać.