Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 kg kwaśnych jabłek,
- 10 dag cukru,
- 8 dag masła.
Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Żaroodporną formę, w której będzie pieczone ciasto postawić na włączonej kuchence. Rozpuścić w niej cukier z odrobiną wody i skarmelizować. Następnie rozpuścić w karmelu masło, szybko mieszając. Zdjąć z ognia i układać na karmelu pokrojone jabłka bardzo ściśle.
Wstawić formę z jabłkami do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika przykryć formę płatem ciasta francuskiego. Ponakłuwać je widelcem w kilku miejscach.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut.
Przełożyć ciasto do góry nogami na talerz.