Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- mała puszka groszku konserwowego,
- 1 liść laurowy,
- sól,
- ocet,
- cukier,
- pieprz,
- posiekana zielona pietruszka,
- 5 płatków żelatyny.
Przygotowanie:
Mięso pokroić na małe kawałki. Cebulę i marchew obrać. Do 1 litra gotującej się wody dodać cebulę, marchew,liść laurowy i mięso. Posolić i gotować na małym ogniu 2 godziny (po 40 minutach gotowania wyjąć marchewkę). Z wywaru wyjąć mięso. Żelatynę namoczyć. Odlać 3/8 litra czystego wywaru i rozpuścić w nim żelatynę. Wywar doprawić do smaku. W formie (lub małych foremkach) układać na zmianę pokrojoną marchew, mięso, pietruszkę i groszek. Zalać wywarem i odstawić do schłodzenia i zastygnięcia. Aby łatwo wyjąć galaretę z formy zanurzyć formę szybko w ciepłej wodzie.