Przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/marcepanowe-babeczki-z-zurawina
Składniki na 8-10 sztuk:
- 150 g masła,
- 2/3 szkl. cukru,
- 2 jajka,
- 50 ml mleka,
- 140 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kilka kropel aromatu migdałowego,
- 100 g zmielonych migdałów,
- 100 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach,
- 300 g świeżej żurawiny.
Przygotowanie:
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim i miksować. Następnie dodać aromat migdałowy i dalej zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, zmielone migdały i wymieszać. Dalej dodać startą masę marcepanową i znów wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać troszkę mleka. Na końcu wmieszać świeżą żurawinę.
Gotowe ciasto przełożyć do papilotek na muffiny wypełniając je prawie do pełna. Piec w temperaturze 165 stopni przez 25 – 30 minut do suchego patyczka.