• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciastka  /  23/11/2013

Eklerki

by Magda

Eklerki
Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka wody,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 2 opakowania cukru waniliowego.

Przygotowanie:
Wodę zagotować z masłem. Do gotującej się wody dodać mąkę i sól. Mieszać aż z ciasta zrobi się kulka. Zdjąć z kuchenki i odstawić do wystygnięcia.
Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Po dodaniu wszystkich jajek miksować jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto włożyć do szprycy i wyciskać na natłuszczonej blasze eklerki – można też formować je łyżką (jak ja tym razem). Piec w piekarniku 200 stopni przez ok. 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Ostudzone eklerki przekroić wzdłuż na pół i w środek włożyć krem.
Górę posypać cukrem pudrem lub polać polewą cekoladową.

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Ciasto ucierane z jabłkami
Serek wiejski z ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

1 comment

  • Magda C.
    21/12/2013

    Śliczne te eklerki 🙂 Muszę kiedyś spróbować je zrobić – mój tata je uwielbia 🙂

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij