Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka wody,
- 100 g masła,
- 4 jajka.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki,
- 2 opakowania cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Wodę zagotować z masłem. Do gotującej się wody dodać mąkę i sól. Mieszać aż z ciasta zrobi się kulka. Zdjąć z kuchenki i odstawić do wystygnięcia.
Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Po dodaniu wszystkich jajek miksować jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto włożyć do szprycy i wyciskać na natłuszczonej blasze eklerki – można też formować je łyżką (jak ja tym razem). Piec w piekarniku 200 stopni przez ok. 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Ostudzone eklerki przekroić wzdłuż na pół i w środek włożyć krem.
Górę posypać cukrem pudrem lub polać polewą cekoladową.
Śliczne te eklerki 🙂 Muszę kiedyś spróbować je zrobić – mój tata je uwielbia 🙂