Składniki na kruche ciasto:
- 100 g zimnego masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 60 cukru,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- cukier w zależności od kwaśności jabłek.
Przygotowanie:
Masło pokroić na małe kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami na gładkie kruche ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dusić w garnku aż zmiękną. Następnie dodać cynamon i ewentualnie cukier.Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Schłodzone kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Do każdej następnie włożyć nadzienie jabłkowe. Na wierzchu ułożyć w kratkę paseczki z kruchego ciasta. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.