• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Desery, Wegetariańskie  /  31/07/2012

Jabłka w cieście piwnym

by Magda

Składniki:

  • 250g mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 250ml jasnego piwa,
  • szczypta soli,
  • 0,5 kg jabłek,
  • 4 łyżki soku pomarańczowego,
  • 2 jajka,
  • 100g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:
Mąkę, olej i sól wymieszać, dodawać powoli piwo. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 20 minut. Jabłka obrać, pokroić na plastry, wyciąć gniazda nasienne. Polać sokiem pomarańczowym i odstawić na chwilę. Do ciasta dodać żółtka, wymieszać, a następnie dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Krążki jabłek maczać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone jabłka obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Tags

  • deser
  • kolacja

Nawigacja wpisu

Ciasto francuskie z masą marcepanową
Zapiekanka z orzechami

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij