Składniki:
- 25 dag mąki,
- 125 ml mleka,
- 1 jajko,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka masła,
- sól.
Przygotowanie:
Masło roztopić, mleko podgrzać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem. Dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże “ruszą”. Pozostałą mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko i rozczyn drożdżowy. Zagniatać ciasto, po trochu dodając roztopione masło. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Podrośnięte ciasto zagnieść kilka razy i formować z niego lekko spłaszczone kulki. Można ciasto lekko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Gotować na parze ok. 10 minut.
Super, ostatnio kupowałam gotowe dla męża, a ten sam zachęcał, by spróbować zrobić samodzielnie. Z przepisu na pewno skorzystam.
smaki dzieciństwa <3
zapraszam na tortillę 🙂