Składniki:
- 250 g chudego twarogu,
- 70 g mąki,
- 50 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej + cukier.
Przygotowanie:
50 g masła utrzeć z cukrem. Następnie ciągle ucierając dodawać jajka, potem twaróg i mąkę. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek i pokroić na kluski. Ugotować w osolonym wrzątku (ok.10 minut gotować po wypłynięciu na wierzch). Gotowe kluski odsączyć i polać podsmażoną na maśle bułką tartą, posypać cukrem.
Leniwe z bułeczką na masełku. Smak najlepszych lat mojego życia. Beztroskie przepełnione cudownymi smakami dzieciństwo. Twój przepis przeniósł mnie w tamte lata, za co serdecznie dziękuję :).
Dziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Klasyk a jaki smaczny 🙂