Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 30 dag mięsa drobiowego,
- czerstwa bułka,
- mleko do namoczenia bułki,
- cebula,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie i wbić w nie jajka. Zagniatać ciasto, podlewając ciepłą wodą. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Odstawić na chwilę przykryte ściereczką. Mięso ugotować, ostudzić i zmielić w maszynce. Bułkę namoczyć w mleku, po czym odsączyć i zmielić. Cebulę również zmielić. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Z ciasta wykrawać kółka, kłaść na nie nadzienie drobiowe i lepić pierogi ( ja to robię przy użyciu maszynki do pierogów). Gotowe pierogi ugotować w osolonej wodzie.