Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 0,5 kg sera białego,
- 3 łyżki masła,
- 2 cebule,
- sól, pieprz,
- olej.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie i wbić w nie jajka. Zagniatać ciasto, podlewając ciepłą wodą. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Odstawić na chwilę przykryte ściereczką. Cebule pokroić drobno i zeszklić na maśle. Połowę zeszklonej cebuli dodać do ugotowanych ziemniaków i twarogu. Wszystko zagnieść dokładnie i doprawić solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać z niego kółka szklanką. Na każde kłaść kulkę farszu i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju 7-8 minut po wypłynięciu na wierzch. Podawać polane resztą podsmażanej cebulki.