Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 3/4 szklanki groszków/wiórków czekoladowych,
- pół tabliczki czekolady + 2 łyżki mleka.
Składniki:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do jednej miski, dodać kakao, cukier puder i razem wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, jajko, olej. Do suchych składników przelać mokre i wymieszać ręcznie za pomocą drewnianej łyżki (nie przejmować się grudkami). Na koniec wmieszać delikatnie groszki czekoladowe.
Gotowe ciasto przekładać do papilotek / foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Odstawić do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić w 2 łyżkach mleka i taką polewą posmarować muffiny.
Mniam, pychota 🙂
Mniam! Uwielbiam 🙂