Składniki:
- 2 szkl. mąki,
- 2 szkl. mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 50 dag białego sera,
- ok. 6łyżek śmietany (ilość może się zmieniać w zależności od gęstości śmietany – im rzadsza śmietana tym niej dodać),
- 5 łyżek cukru (można zmieniać ilość, jeśli ktoś woli mniej lub bardziej słodkie),
- opakowanie cukru waniliowego,
- śmietana + cukier do polania i posmarowania gotowych naleśników,
- masło do obsmażenia gotowych naleśników.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto dobrze wymieszać mikserem, tak by nie było grudek i odstawić na pół godziny. Ser biały wymieszać ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki, smarować je serem i zwijać lu b składać w trójkąty. na patelni rozgrzać odrobinę masła i podsmażyć na nim gotowe naleśniki. Przełożyć na talerz, polać śmietaną i posypać cukrem. Gotowe.