• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Pieczywo  /  07/04/2015

Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną

by Magda

Przepis z kuchnialidla.pl.

wieniec

Składniki:

  • 150 g szynki schwarzwaldzkiej,
  • 375 g mąki tortowej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 230 ml mleka,
  • 75 g masła,
  • szczypta cukru,
  • pieprz,
  • sól,
  • 100 g sera żółtego,
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • kminek.

Przygotowanie:
Ciasto
W garnku rozgrzać masło, dodać mleko i podgrzewać do ok. 40°C (mleko nie powinno się gotować). Do miski wsypać mąkę, dodać rozdrobnione drożdże, szczyptę cukru, soli i wymieszać. Dodać ciepłe mleko z masłem oraz 1 jajko. Wszystko dokładnie mieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto wyrośnie.

Farsz
Pokroimy w małe kosteczki szynkę schwarzwaldzką i wrzucić do dużej miski. Dodać starty ser i kwaśną śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.

Warkocz
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy tak, by uzyskać kształt czworokąta. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować (mniej więcej 3- 4 cm od krawędzi) przygotowany farsz. Ostrożnie zawinąć i uformować roladę. Następnie przeciąć ją wzdłuż ostrym nożem. Obie połowy połączyć, tworząc warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w foremce jak ja tym razem. Dokładnie posmarować ubitym jajkiem i posypać kminkiem. W ten sposób przygotowany warkocz odstawić na bok na 15 minut, aż urośnie. Potem piec 40 minut w rozgrzanym piekarniku do 170°C. Po upieczeniu odstawić warkocz na pół godziny do ostygnięcia.

Tags

  • kolacja
  • obiad

Nawigacja wpisu

Drożdżowe racuchy z bananami
Zapiekany homar z masłem czosnkowo-cytrynowo-pietruszkowym

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij