Przepis z kuchnialidla.pl.
Składniki:
- 150 g szynki schwarzwaldzkiej,
- 375 g mąki tortowej,
- 20 g świeżych drożdży,
- 230 ml mleka,
- 75 g masła,
- szczypta cukru,
- pieprz,
- sól,
- 100 g sera żółtego,
- 200 g kwaśnej śmietany 18%,
- 2 jajka,
- kminek.
Przygotowanie:
Ciasto
W garnku rozgrzać masło, dodać mleko i podgrzewać do ok. 40°C (mleko nie powinno się gotować). Do miski wsypać mąkę, dodać rozdrobnione drożdże, szczyptę cukru, soli i wymieszać. Dodać ciepłe mleko z masłem oraz 1 jajko. Wszystko dokładnie mieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto wyrośnie.
Farsz
Pokroimy w małe kosteczki szynkę schwarzwaldzką i wrzucić do dużej miski. Dodać starty ser i kwaśną śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Warkocz
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy tak, by uzyskać kształt czworokąta. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować (mniej więcej 3- 4 cm od krawędzi) przygotowany farsz. Ostrożnie zawinąć i uformować roladę. Następnie przeciąć ją wzdłuż ostrym nożem. Obie połowy połączyć, tworząc warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w foremce jak ja tym razem. Dokładnie posmarować ubitym jajkiem i posypać kminkiem. W ten sposób przygotowany warkocz odstawić na bok na 15 minut, aż urośnie. Potem piec 40 minut w rozgrzanym piekarniku do 170°C. Po upieczeniu odstawić warkocz na pół godziny do ostygnięcia.