Składniki:
- 1 mrożony homar,
- sok z cytryny,
- 10 dag masła,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- skórka z połowy cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Homara rozmrozić i osuszyć. Przekroić na pół. Połówki homara opłukać, oczyścić z wnętrzności, tak by zostało tylko mięso. Odłamać kończyny i rozciąć skrzypce, wyjąć mięso i wsadzić je w puste miejsce w skorupie tułowia .
Masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki, skórką z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem.
Części homara ułożyć w naczyniu żaroodpornym mięsem do góry. Posmarować je masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
Po zapieczeniu skropić cytryną. Podawać np. z bagietką.